MISTERI "UNIT" 1MDB DAN PEMERGIAN HUSNI HANADZLAH SUDAH TERJAWAB? - Wan Ahmad Fayhsal

3:07 AM 0 Comments A+ a-MISTERI "UNIT" 1MDB DAN PEMERGIAN HUSNI HANADZLAH SUDAH TERJAWAB?

Siapa sangka pada bulan Ramadhan yang penuh barakah ini, sekali lagi berita mengejutkan menyingkap hakikat yang tiada lagi dapat disembunyikan berhubung misteri kehilangan berbilion wang 1MDB.

Adakah ini sebab mantan Menteri Kewangan II - Dato' Seri Ahmad Husni Hanadzlah - yang tahun lalu kita berasa kasihan kerana beliau terpaksa menerangkan tentang hal yang beliau sendiri kabur iaitu pelaburan 1MDB dalam segregrated portfolio investment di kepulauan Cayman yang dibawa balik ke Singapura Bank BSI dalam bentuk unit - telah berundur pergi?


Agak mengejutkan melihat tulisan penulis upahan RPK yang memburukkan Dato' Seri Husni dengan pelbagai tohmahan yang menanti jawapan daripada beliau (yang kini sekadar kata nak belajar ilmu agama), adakah ini bermakna orang-orang pandai dalam kabinet sudah mula rasa "conscience" mereka dimakan sikit demi sedikit? (http://www.malaysia-today.net/husnis-either-everything-or-…/)

Kita semua tahu pejuang 1MDB seperti Dato' Lim Sian See dan Tuan Haji CFO Azmi Arshad gigih pertahankan dua perkara besar yang sebenarnya sudah dijelaskan Bank Negara, WSJ, Sarawak Report, The Edge iaitu (1) hak milik Goodstar dan (2) misteri nilai sebenar pelaburan "unit" 1MDB di Cayman.

Kini kedua-duanya sudah terjawab melalui bukti bertulis daripada (1) Bank Negara dan (2) IPIC - tauke yang dikatakan telah menjamin nilai "unit".

WSJ pada hari ini bukan saja telah memuat naik surat yang agak sulit (entah siapa bagi mungkin IPIC sendiri) yang jelaskan rupanya sejak Julai 2015 mereka sudah pun persoalkan kehilangan wang berblion tersebut daripada 1MDB dan Kementerian Kewangan! (rujuk http://www.wsj.com/…/malaysia-delegation-in-abu-dhabi-for-t…)

Lebih menakutkan 30hb semalam, IPIC telah mengeluarkan Penyata Kewangan 2015 (belum diaudit) yang menjelaskan panjang lebar masalah mereka dengan 1MDB: http://www.ipic.ae/media/125481/ipic-sign-acc-june-2015.pdf

Maka benarlah telahan kita dan betapa batilnya auta yang dilontarkan oleh Tuan Haji CFO yang rakus dan ganas menghina banyak pihak yang mempersoalkan "apa sudah jadi kepada duit 1MDB?"

Tapi sayang takabbur seorang akauntan tiada kenal makna penyesalan dan taubat seolah-olah mencabar Allah SWT bahawa penipuan demi penipuan masih boleh diteruskan dengan mainan nombor pada lejar penyata kira-kira "creative accounting".

Wahai pemuka pentalbis kebenaran, ingatlah janji Allah bahawa kamu merancang Allah juga merancang dan Allah sebaik-baik perancang!


Sila kongsi artikel ini...

Recent Posts Widget

.

.